Sabtu, 17 Disember 2011

CARA UNTUK MENGUASAI BAHASA ARABSesi pertama aku masuk Markaz Lughah Al Azhar,Tasrif ini lah yang aku belajar..wahai sahabat seronok tau dapat belajar  bahasa arab ini..bila kita faham maksud dia,bila kita faham kalimah dia,kita akan merasa sungguh bahagia dan berminat untuk terus belajar bahasa arab lebih mendalami lagi,bahasa arab adalah bahasa Al Quran. YA ALLAH INDAHNYA BAHASA ARAB!!! <3

kenapa ramai di kalangan kita berkata susah untuk mnguasai bahasa arab???
masalah-masalah yang dihadapi oleh orng ramai..

1)sukar la nak faham bahasa arab
2)malas la nak belajar bahasa arab ini,dah la kena hafal pulak 2
3)bahasa arab ini susah la aku nk sebut..

bahasa arab bukan lah sesuatu bahasa yang susah untuk mnguasainya bahkan ia adalah bahasa yang cukup2 mudah untuk kita menguasainya...salah satu nya ia adalah bahasa Al Quran!!

mudah???bagaimana???

Yea,untuk mnguasai bahasa arab adalah sesuatu yang sangat-sangat mudah,ada 3 kaedah iaitu Tumpuan,Faham,Hafal

TUMPUAN
 tumpuan dalam kelas or kuliah adalah penting bagi untuk mnguasai bahasa arab..kerana dengan kita menberikan tumpuan penuh perhatian kepada madah bahasa arab,ini lebih memudahkan kita untuk faham madah bahasa arab..

FAHAM
selepas kita menberikan tumpuan yang penuh perhatian dalam kelas or kuliah..secara tidak langsung kita akan faham,kefahaman ini lah yang akan menbuatkan diri anda merasa ingin mengetahui lebih mendalam lagi bahasa arab.

HAFAL
tujuan kita menghafal sesuatu perkara adalah untuk meperkayakan ilmu2 yang ALLAH kurniakan kpd kita...tidak rugi kalau anda menghafal sesuatu perkara yang dalam bentuk ilmu,bila kita menghafal,ia akan menambahkan ilmu kita,dari 1 perkataan kepada 2 perkataan dan seterusnya,semakin banyak kita menghafal kalimah,semakin meningkat ilmu kita,malah kita boleh kembangkan ia lebih meluas lagi..jika anda mahu,menghafal juga baik untuk otak kita,bila kita menghafal,secara tidak langsung otak kita akan berjalan,ini lah orang kata manfaatkan peluang yang ada..insyllah anda akan berjaya!!!

KATA-KATA DARIPADA SEMANIS BICARAKU;-
wahai sohabat sohabiah semua!!,tidak rugi kita menguasai apa-apa jua bahasa, bahasa melayu,bahasa english,bahasa arab,bahasa uk,bahasa turki,bahasa thailand dan apa-apa sahaja bahasa yang anda pelajari..semua bahasa baik untuk diri kita ...sekiranya anda boleh menguasai banyak bahasa lagi baik dan lagi bagus,dan ia dapat mngembangkan idea yang bernas di kalangan anda,tidak kah anda merasa bangga dengan pencapaian anda??.cuma disini saya ingin lebihkan kepada bahasa arab,kerana bahasa arab merupakan BAHASA AL QURAN dn juga BAHASA SYURGA...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...